Skip to content

Ep. 153 – Vaccinul transfobic

Vaccinul Pfizer si eficienta lui

https://www.facebook.com/ovidiu.covaciu/posts/3763754630314864

Comentariul lui Gotcan e aici

Ep. 148 – Banat pe viata

4 thoughts on “Ep. 153 – Vaccinul transfobic

  1. gotcan

    Înainte de toate, mă bucur ca mi-am amintit de voi și am ascultat podcastul fix în ziua în care ați răspuns (eu de obicei intru pe site-ul vostru odată la câteva luni). Eu nu contest existența disforiei gen, a atracției față de persoanele de același sex sau faptul că sunt persoane care se identifică cu alte genuri, și, de asemenea, mi se pare normal să existe soluții alternative pentru sarcina naturală (la fel cum credeam și acum un an). Și, la fel ca voi, și eu sunt de părere că fiecare persoana adultă are dreptul să face ce vrea cu corpul său, nu mă deranjează că își schimbă sexul, îi respect decizia atât timp cât și-o asumă (la fel cum credeam și acum un an). Dar personal nici nu pot ignora sexul biologic cu care s-a născut, așa că în consecință, mi s-ar părea normal să fie păstrat sufixul de trans în descrierea lor (sunt organizații care militează pentru eliminarea lui, dar aceasta este o altă discuție). Si nici nu vorbeam despre situația persoanelor intersex, depre care sunt de acord că este necesară schimbarea abordării și să aibă dreptul de a decide asupra corpului lor. Mă refeream la poziția voastră raportat la abordările radicale, la care aderă și unii experți, inclusiv în privința administrării blocatorilor de pubertate la o vârstă de 3-4 ani. Astfel de abordări uneori au produs efecte legislative și nu doar sub formă de propuneri cum este cazul mai ales prin SUA. Atunci țin minte că găsisem și o situație prin care o astfel de lege a fost transpusă în practică prin decizie judecătorească în Canada, o lege prin care statul îți putea prelua copilul încă de la o vârstă fragedă (de câțiva ani, la care copilul este foarte influențabil) dacă nu erai de acord să urmeze pașii pentru tranziția spre o schimbare de sex, ceea ce mi se pare abuziv, tocmai pentru că nu sunt foarte bine lămurite lucrurile, subiectul nu este încă foarte bine cunoscut și pot să apară astfel erori cu consecințe grave (păcat că nu am salvat articolul că nu mai dau de el acum). M-am lămurit, nu sunteți radicali, mulțumesc de răspuns. PS Eu nu am scris acolo că biologia sau economia nu există, este un context în comentariul meu de atunci raportat la abordările extremiste de stânga care ajunseseră să fie în vogă la acea vreme dar, cei drept, nu am fost prea clar, că l-am scris în grabă. Și, da, este adevărat că tonul meu a fost cam tendențios, dar nici nu v-a motivat să răspundeți mai repede. PPS Presupun că ați răspuns după un an pentru că v-ați documentat serios pe subiect, ceea ce este de apreciat.

    Reply
      1. Ovidiu

        Salut,
        Daca ai avea un link sau ceva credibil privind afirmatiile?
        Sa nu-ti imaginezi ca nu exista transfobie masiva in anumite medii si pot inventa si mistifica aproape orice.

        Apropo, poti lua o aplicatie gen PocketCasts sau similar pentru a ne asculta cand publicam, in loc sa intri cand iti amintesti.

        Reply
  2. Diana

    Buna ziua,
    Va ascult de multa vreme cu mult drag, iar acum atingeti un subiect care ma intereseaza. in Suedia, unde locuiesc, creste vertiginos numarul tratamentelor hormonale de blocare a pubertatii la copii, iar recent, una dintre cele 6 clinici care administra acest tratament, a decis sa nu o mai faca intrucat nu exista destule studii serioase longitudinale privind efectele pe termen lung, cele care exista indicand spre exemplu probleme de osteoporoza densitate a oaselor similare femeilor in postmenopauza. O emisiune de investigatie jurnalistica de reputatie buna din Suedia abordeaza recent aceasta tema https://svtplay.se/video/33358590/uppdrag-granskning/mission-investigate-trans-children-avsnitt-1 Exista deci efecte negative foarte grave, si este destul de cinic sa sustii, asa cum o fac unii dintre medici, ca evidenta ar fi doar anecdotica atunci cand parintilor li se ascund/omit date privind posibilele reactii adverse. Cercetarea medicala este precara, la fel si cea privind industria farmaceutica si economia crescanda a acestei piete, precum si cauzele structurale care ar putea explica motivele pt.care sunt mult mai multe fete care doresc sa faca tranzitia spre barbati decat invers. Se pare ca procesul nu ar fi chiar reversibil, asa cum s-a sustinut multa vreme. Cazul Keira Bell este destul de cunoscut in UK. Keira a dat de judecata cea mare clinica de ”tranzitionare” pt.copii din UK, Tavistock, pentru ca i-ar fi administrat acest tratament hormonal ”mult prea usor”. Tavistock a contestat decizia High Court, si anume interdictia de a se administra tratamentul de blocare pubertala copiilor sub 16 ani, si a castigat. Dar procesul continua Keira facand la randul en apel la ultima instanta. Ce este interesant de retinut din acest caz este faptul ca Tavistock avea un material care contesta ”reversabilitatea” pubertatii dupa sistarea tratamentului de blocare, care ar fi fost peer reviewed si prin urmare publicat numai dupa ce sentinta judecatoreasca a primei instante a fost data, el nefiind insa pus la dispozitia curtii in timpul procesului. Un sociolog din Oxford, Michael Biggs discuta si efecte psihologice negative ale tratamentului de blocare a pubertatii (2019, ”The Tavistock`s Experiment with puberty blockers” ). Cu multa consideratie, Diana

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.