Skip to content

Sceptici în România – Episodul 20

Teme discutate:

Afirmaţia lui Bill Gates folosită drept exemplu al conspiraţiei Pharma de reducere a populaţiei.

Detoxifierea colonului promovata in farmacii impreuna cu cartea unui ignorant

Flacăra violetă e mica copilărie, iranienii invorcă diavoli/djini

Imaginaţia românilor şi invenţiile pe care le văd ei. Cât de realiste sunt?

  • http://economie.hotnews.ro/stiri-it-8658393-concurs-170-tehnologii-ale-viitorului-imaginate-cititorii-hotnews-participa-poti-castiga-1-din-cele-3-seturi-consola-kinect-xbox.htm
  • http://www.hotnews.ro/ie9
    • Deplasarea dintr-un loc in altul cu ajutorul teleportarii. Drumurile vor disparea si mijloacele de transport conventionale. Se va economisi foarte mult datorita acestui lucru. Bazele din care vom fi teleportati vor fi in subteran pentru a ne proteja de razele solare tot mai nocive.
    • Imaginez o tehnologie prin care conceptul de individ sa dispara. O tehnologie care sa permita constiinta asupra gandurilor altor persoane, transferul de idei si trairile afective in comun. Imaginez o comunitate care evolueaza prin contributiile tuturor, dincolo de limitele fiecarui individ in parte.
    • PERV! - Sa se puna la punct monitoarele si televizoarele 3D, fara a necesita ochelari. Iar toate canalele tv sa transmita in format 3D
    • o arma care ar face sa oprim productia de "unelte" de ucis si ar face ca armatele sa dispara.
    • Toti sa avem coduri de bare. Astfel vom putea plati cumparaturile fara a mai avea nevoie de cash. Bineinteles teleportarea ar fi de foarte mare folos. Casca si microfon implantate in corp vor inlocui telefoanele. VOr aparea si aparate care sa modifice atomii din atmosfera pentru a crea din aer diferite lucruri.
    • BFP va fi un soft care v-a calcula procentul de grasime corporala a unei persoane. Acesta va fi dierit fata de aparatele care exista in momentul de fata si care calculeaza acest procent doar pe baza inaltimii si greutatii unei persoane. Astfel, cu ajutorul unei retele neuronale artificiale care va fi capabila sa invete niste date (masuratori din 15 zone diferite ale corpului) colectate de la aprox. 20.000 de persoane, se va putea calcula cu o precizie de 99% procentul de grasime al oricarei persoane, doar introducand niste masuratori din cele 15 zone ale corpului.
    • dvd cu imagini din zone de munte din 2011 (platou Bucegi, Fagaras, etc.), care sa transmita in camera si aer proaspat de munte. Vom avea nevoie de el nu mai tarziu de 2021.
    • Fizica cuantica va ajunge sa fie cercetata la un nivel extrem de avansat, oamenii de stiinta vor intelege din ce sunt facute gandurile, ce inseamna lumina si care sunt cele mai mici particule. Dar, mai mult decat atit, vom ajunge atunci cand vor exista locuri special amenajate - Imaginatoriumuri; acolo unde gandurile vor fi transpuse in materie, emotie, reactie. Batranii vor merge in Imaginatorium ca sa-si transforme amintirile in senzatii reale si sa reconstruiasca o lumea traita cu mult timp in urma. Inginerii, scriitorii, vizionarii vor merge in Imaginatorium pentru a da forma ideilor, imaginilor care sunt doar niste sclipiri. Imaginatoriumul, de fapt, va sta la baza revolutiei cuantice a omenirii care va valorifica gandirea colectiva. Bineinteles, va exista un control al Imaginatoriumului, o limita de "creatie", altfel orice om ar putea distruge Terra doar prin imaginatia sa. Imaginatoriumul va fi, de fapt, o calatorie in timp, prin amintirile sau viziunile celor care vor intra
    • Cred (si consider ca ar fi un pas extrem de important in evolutia omenirii) ca intr-un orizont nu foarte indepartat de timp ar putea fi posibila inlocuirea corpului "din carne si oase" cu un corp creat artificial, in care sa se "implanteze" doar creierul fiecarui individ. Acest lucru ar duce la prelungirea vietii, limitarea foarte mare a bolilor si suferintelor fizice fara a ne lipsi neaparat de senzatii. Deoarece toate senzatiile pe care le cunoastem le "simtim" de fapt cu creierul, am putea simti acelasi lucru si daca am avea o mana artificiala de exemplu, dotata cu senzori care comunica direct cu creierul. Ce facem cu reproducerea?! La asta se vor gandi probabi cei care vor dezvolta o astfel de tehnologie.
    • In viitor programe complexe instalate pe supercomputere vor prelua functia politicienilor asigurand buna functionare a societatii si conditiile bunastarii si fericirii cetateanului. Inteligenta artificiala nu ia spaga, nu minte, nu falimenteaza statul, nu face parte din crima organizata....

Citat:

  • ”Cel putin o dată pe săptămână, dacă nu chiar zilnic, am putea să contemplăm ce adevăruri cosmice sunt încă nedescoperite, probabil în așteptarea unui mare gânditor, unui experiment ingenios sau o misiune spațială inovativă care să le descopere. Am putea contplempla și cum aceste descoperiri ar putea transforma viața pe Pământ.” ~ Neil Tyson

3 thoughts on “Sceptici în România – Episodul 20

  1. Ovidiu

    @Alin, de acord, dar cu greu poti convinge cu argumente rationale un om care are o idee la care a ajuns prin mijloace irationale.

    Michael Shermer spune ca tendinta de a vedea conspiratii e doar un produs secundar al creierului nostru asa cum l-a lasat natura de-a lungul anilor de evolutie.

    Gandirea sceptica este grea, dar nu e fara recompense.

    Reply
  2. Alin

    Cred că are legătură cu scala la care s-a adaptat creierul nostru să opereze. În mintea noastră se crează un model potrivit pentru lumea imediată, însă complet dezorientant când se iese din ea. Cuplând faptul că tindem să căutăm tipare cu lipsa unei predispoziții de a lucra cu numere mari se ajunge la comportament de tip religios. Fie el teist sau ateist(teoriile conspirației sunt până la urmă tot un fel de religii, culte cel puțin). Cel puțin asta e ipoteza mea, pe care recunosc, n-am cercetat-o în amănunt.

    Nu cred că problema e atât de simplă precum alegerea modului sceptic sau irațional de gândire, pentru că nu cred că poți alege așa ceva, la fel cum nu cred că poți să-ți alegi credința, sau lipsa credinței într-o divinitate. Aspectele astea se formează în timp, sub influența multor factori, iar educația nu cred că este o condiție suficientă pentru a înclina pe cineva spre un comportament rațional. De exemplu, omul de pe blogul căruia am dat exemplul e profesor de fizică(din Republica Moldova, dar nu știu câtă relevanță are asta). Și cred totuși că trebuie să identificăm factorii, pentru că nu știu dacă avem timp să lăsăm evoluția să ne ofere un aparat mai fin calibrat de receptare a mediului înconjurător. Dacă ar putea face asta în primul rând.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.