Skip to content

Sceptici în România – Episodul 18

Teme discutate:

Pericolele lipsei de scepticism

Două săptămâni cu „Sceptici în România” în presă

Scrisoarea unui elev de la Geografie catre profesori

Bucureştenii vor reintroducerea pedepsei cu moartea

Legea blasfemiei în România

5 thoughts on “Sceptici în România – Episodul 18

 1. Adrian

  Ati fost grozavi in emisiunea de la Antena 2, felicitari! Oreste e un expert in \true scotsman\ si l-ati prins la sfarsitul emisiunii cu minciuna; a fost foarte satisfacator sa vad asta 🙂

  Anuntati si voi din timp daca mai aveti chestii live, sa ne uitam, sa le facem audienta, nu de alta, dar poate incet incet scepticismul intra in atentia publicului larg.

  Numai bine

  Reply
 2. donjoe

  1. Aş fi mai larg un pic cu pretenţiile faţă de sistemul de educaţie (şi mai realist): ce ne lipseşte nu e doar punerea în _practică_ a cunoştinţelor (prin lucrul cu obiecte, altundeva decât pe foaie, pentru a obţine nişte rezultate la nivelul obiectelor), ce ne lipseşte e ceva mai larg care s-ar putea numi _operaţionalizarea_ cunoştinţelor dobândite, folosirea lor în mod inteligent, procesarea independentă a informaţiei, chiar dacă această procesare se soldează doar cu un rezultat pe hârtie.

  Case in point: la noi la politehnică proful de mate' îţi prezintă la curs demonstraţiile unor teoreme, iar la examen la partea teoretică îţi cere să reproduci ca dobitocu' exact aceleaşi demonstraţii; la Stanford la acelaşi profil (calculatoare), proful de mate' îţi prezintă ce-ţi prezintă, probabil principii generale despre cum se concepe o demonstraţie (n-am întrebat), iar la examen la partea teoretică (atenţie!) ţi se cere să scrii o demonstraţie pentru o formulă pe care n-ai mai văzut-o(!!!). Pentru asta tre' să fi învăţat să _gândeşti_ matematic înainte, nu te ajută nicio memorare din lume. Păi la noi 99% din elevi şi studenţi şi-ar umple nădragii instant dacă le-ar veni un prof dintr-o dată cu asemenea cerinţe la examen. La noi cei care ştiu face aşa ceva sunt consideraţi "olimpici" (cred că ştiaţi deja că "olimpicii" noştri sunt la un nivel considerat pur şi simplu ceva normal/mediu la facultăţile cele mai prestigioase din lume, deşi acasă ne place să vorbim despre ei ca despre nişte geni).

  2. Miruna nu a greşit când a pomenit democraţia în contextul unei alegeri _pur_subiective_ a populaţiei vizavi de o valoare fundamentală în care ea crede sau nu: că dreptul la viaţă e absolut (sau nu). E vorba de o alegere morală, subiectivă, non-raţională, e vorba de o preferinţă, ea nu cade sub incidenţa regulilor logicii, deci se pretează bine-mersi la decizii pe bază de opţiune majoritară. Numai afirmaţiile _factuale_ (că lucrurile stau sau funcţionează într-un anumit fel) se pretează la o analiză după regulile logicii şi pot fi întâmpinate cu acuzaţii de fallacy 'n' stuff.

  Reply
 3. Andrei

  Podcastul a fost genial, ca de obicei - am probabil cateva obiectii, dar nu sunt importante.
  Totusi, as vrea sa comentez cateva lucruri legate de prezenta voastra la "Nimic Important".Mi s-a parut putin cam nefericit faptul ca emisiunea a fost atat de scurta, si ca a trebuit sa sariti foarte repede de la un lucru la altul, fara sa puteti sa extindeti niciun argument cum ar trebui. M-a enervat cumplit ca Oreste a putut sa emita enormitatea ca "astrologia e o stiinta", si tot voi a trebuit sa aduceti contraargumente, cand de fapt el avea responsabilitatea s-o dovedeasca ("the burden of proof is on him") - si alte rahaturi ca asta. Nu va condamn deloc, totusi. Sunt de acord cu ceea ce a zis un alt comentator la podcastul anterior - ar trebui sa scoateti "daca nu ma insel", "..cred", "majoritatea studiilor zic" si toate celelalte din vocabular. Umorul din podcast, in schimb, ar trebui sa ramana asa cum este :).
  Sunt convins ca Oreste se va tine de cuvant, si se va prezenta la inregistrare. Totusi, aveti grija! O crede el in chestii complet bizare, dar este inteligent si carismatic. Nu va lasati garda jos!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.