Skip to content

Sceptici în România – Episodul 19

Teme discutate:

Pericolele lipsei de scepticism

O scurtă privire înapoi la predicții neîmplinite

 • predicțiile Marianei Cojocaru nu s-au împlinit

Ultima aterizare a navetei Endeavour și încheierea programului Space Shuttle


OMS - telefoanele au potential cancerigen

Legea dublării filmelor a picat, Socaciu a combătut propria propunere

Slabit rapid

Băiatul magnetic care de fapt ţine chestii pe burtă

5 thoughts on “Sceptici în România – Episodul 19

 1. donjoe

  Ţineţi-o mai altfel. Ar putea fi o emisiune mai credibilă dacă s-ar baza mai puţin pe băşcălie şi mai mult pe argumente. Ce-a fost povestea aia cu lista agenţilor clasificaţi în Grupul 2B? Apel la ridicol, ilogic, aia a fost. Faptul că există dovezi slabe, neconcludente, despre posibile daune provocate nu e totuna cu faptul că nu există dovezi despre posibile daune provocate (ceea ce duce la neclasificabilitate, carevasăzică la Grupul 3, care nu e ce-aţi minţit voi pe-acolo, că l-aţi confundat cu Grupul 4) şi nu e totuna cu faptul că există dovezi concludente despre LIPSA efectului dăunător (i.e. Grupul 4).

  Exact ca voi râdeau nişte ţaţe de la o frizerie de faptul că algocalminul a fost mutat în categoria medicamentelor care se dau numai cu reţetă, pentru că există dovezi slabe, dar nenule, că ar putea cauza probleme masive la un procent mic din pacienţi: "Ha ha ha, am luat toată viaţa algocalmin şi toţi pe care-i cunosc şi niciunul n-a păţit nimic", exact cum râdeaţi voi aiurea pe tema pudrei de talc, a vopselelor mov ş.a.m.d. Ce era important de subliniat în problema clasificării radiaţiilor celularelor era gradul de încredere al rezultatelor ştiinţifice şi deciziile de comportament care se pot lua pe baza lor (un pic mai necesare din punctul de vedere al OMS decât din al tuturor celorlalţi experţi care au analizat datele, vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone_radiation_and_health#Cancer).

  Reply
  1. Eddy

   Toată discuția se învârtea în jurul faptului că în presă s-a senzaționalizat EXTREM faptul că au fost băgate în grupul 2B și prezentarea în presă era de genul „telefoanele = cancerigene” ceea ce prin prisma a ce știm acum este de-a dreptul nefondat.

   Dacă vrei să vii cu argumente din viitor, treaba ta, dar nu e logică ce faci tu. Ridiculizarea s-a întâmplat cu referire la cât tam-tam s-a făcut pentru o comparație dpdv al informațiilor pe care le avem, nu ca argument împotriva prezumtivei afirmații că telefoanele nu sunt cancerigene.

   Reply
 2. eolithicro

  Mie unul imi place ''bascalia'', fara micile glume parca nu ar avea farmec emisiunea. Bafta si astept urmatoarea emisiune.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.