Skip to content

Sceptici în România – Episodul 21

Teme discutate:

Omul care nu s-a spalat de 37 de ani.

Interviu cu mentalistul Vlad Grigorescu

Scrisorile în lanț și zvonurile de pe internet crează probleme reale: ambulanta atacata cu pietre in capitala.

Mii de elevi au eșuat la bacalaureat.

Întrebări de la ascultători:

 • “Vreau insa sa va intreb daca este adevarat ceea ce se spune despre antenele montate de vodafone/ orange in blocuri la ultimul etaj … si anume ca pot ‘radia’ etc… mai ales ca pot ‘radia’ persoanele in varsta. Eu nu stiu ce sa cred pentru ca am vazut ca multa lume din bloc este alarmata de antena de la Vodafone de la etajul 11 … datorita careia poate cadea parul, slabeste imunitatea organismului tec”.De asemenea care este pozitia dvs fata de cernobal? Multumesc si astept cu interes pozitia dvs. Cu respect,”

Citat:

 • Trăim într-o societate care este total dependentă de ştiinţă şi tehnologie dar cu toate acestea, am aranjat lucrurile în aşa fel încât aproape nimeni nu înţelege ştiinţa şi tehnologia. Acest aranjament este o reţetă clară pentru dezastru. - Carl Sagan,  (interviu cu Anne Kalosh)

7 thoughts on “Sceptici în România – Episodul 21

 1. Andrei

  Si eu am o recomandare - si chiar ma mir cum de nu s-a adus in discutie. Se pot gasi pe Youtube si pe Wikipedia informatii (mi-e lene sa caut linkuri) - despre Project Alpha, o "farsa" elaborata pusa la cale de James Randi si doi tineri mentalisti, unul dintre ei fiind Steve Shaw (aka Banachek, unul din consultantii lui Penn&Teller). Cei doi tineri mentalisti au reusit prin anii '80 sa pacaleasca o serie de oameni de stiinta care studiau fenomene paranormale DESI primisera indicatii de la Randi despre cum sa depisteze diferite "smecherii". Farsa a fost desconspirata in cele din urma - dupa cca 21 de luni. Ea a pus in evidenta faptul ca pana si unii oameni de stiinta pot fi victime ale lipsei de scepticism. It's interesting stuff!
  Also, cred ca as putea ore in sir despre cat de tari sunt si Randi, si Banachek in afara contextului Project Alpha.

  Reply
 2. Ovidiu

  Andrei, de acord ca ce au facut ei este interesant.
  Totusi nu poti sa-ti pui in umbra invitatul care incearca sa nu fie un Randi ci un Vlad Grigorescu, comparandu-l mereu cu altcineva.

  Dar sper ca emisiunea a fost interesanta.

  Reply
 3. Andrei

  Ei, nu ziceam ca tot interviul fie numai despre cat de tari sunt Randi si Banachek... De fapt, am citit acel blog post al lui Vlad, si Project Alpha a fost printre primele lucruri care mi-au venit in minte dupa ce l-am citit (hmm... poate a lasat o "ancora mentala" special pentru chestia asta :D). N-as indrazni sa minimalizez ceea ce face Vlad Grigorescu - a aduce mentalismul si in Romania mi se pare un lucru extraordinar, si ma bucur ca l-ati invitat.
  Ah, si putin offtopic: pentru ca vad ca tot mai aduceti din cand in cand vorba de religie - aveti de gand sa faceti candva o emisiune legata de acest subiect?

  Reply
  1. Eddy

   Am avut emisiuni cu subiecte religioase, vezi, de exemplu episodul 16

   http://podcast.sceptici.ro/2011/05/09/sceptici-in-romania-episodul-16/

   Cu toate astea, o emisiune cu subiecte strict despre religie nu prea respectă structura pe care vrem să o dăm episoadelor: Calendar, Pericolele lipsei de scepticism, follow-up (dacă e cazul), un segment despre educație, informativ, interviu sau dezbatere, legislație/politică/social la intersecție cu gândirea critică, un subiect sceptic, anunțuri.

   Chiar și dacă am reuși să culegem subiecte religioase care să se potrivească structurii, sunt șanse să pară că „Sceptici în România” are agendă anti-religioasă, ceea ce este fals.

   Reply
 4. Vlad Grigorescu

  Am scris despre proiectul Alpha prin 2009 http://vladgrigorescu.ro/diverse/proiectul-alpha/#respond si am pus si un video http://vladgrigorescu.ro/diverse/proiect-alpha-video/#respond si da, e un exemplu foarte bun, felicitari pentru mentionare.
  Deasemenea o sa gasiti alte aricole interesante(zic eu) pe blog, spre exemplu asta: http://vladgrigorescu.ro/teorie/cold-reading/#comments
  sau asta: http://vladgrigorescu.ro/parerea-mea/in-premiera-o-emisiune-bull-shit/#respond si altele...
  Multumesc pentru invitatie!

  PS: Dumnezeu exista, nu mai fiti rai, uite dova aici: http://vladgrigorescu.ro/parerea-mea/dovada-ca-dumnezeu-exista/#comments

  Reply
 5. Pingback: Sceptici in Romania , Despre Vlad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.