Skip to content

Sceptici în România – Episodul 40

Calendar

  • Lumea se agită cu superluna, oamenii raționali sunt calmi
Superluna din 5 mai 2012 - Autor: Eddy Petrișor

Pericolele lipsei de scepticism

România pe locul I... la procentul de oameni nevaccinați

Un preudo-medic homeopat spune tampenii crase:

Aur și argint pentru două echipe românești la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene

Oameni rupți de realitate pretind că menstruatia nu este normală:

Predicții religioase pentru 2011. Analizăm dacă s-au îndeplinit sau dacă erau predicții reale

Pretinse alternative la antibiotice

Despre cine vorbim?

  • Soluția pentru ediția trecută este „Scooby Doo”. Câștigătorul este Marius-Christian Burcea (FB)
Echipa Scooby Doo - 1969
  • Problema acestui episod:

Fizician câștigător al premiului Nobel în fizică în anul 1965 și al premiului Albert Einstein, a lucrat în domeniul mecanicii cuantice, popularizator al științei, foarte interesat și de biologie.

Citatul episodului

Știința avansează prin propunerea și testarea ipotezelor, nu prin a declara că întrebările sunt fără răspuns - Nicholas Matzke (proponent al unui model de evoluție a flagelului bacterian, model care a dus la formularea unor predicții care au fost ulterior confirmate experimental)

7 thoughts on “Sceptici în România – Episodul 40

    1. Eddy

      Da, dar nu știu dacă tu ai fost primul care a răspuns corect sau Iulian Ivanov care mi-a transmis personal pe messenger răspunsul (îl cunosc personal).

      Reply
  1. Dita Iulian-Cristian

    Nu conteaza daca am fost primul. Am vrut sa va raspund la mai multe editii anterioare dar n-am mai apucat si sunt bucuros ca macar v-am captat atentia.

    Va saluta un ascultator fidel

    Reply
  2. Bogdan

    Nu am urmarit niciunul din filmele propuse dar acum intreb si eu ca si un ingnorant ce sunt, nu cumva seamana a propaganda? Nu cumva si aceasta devine din pacate o miscare in jurul aceasi teme? Adica din dorinta de a renunta la doctrine ne formam si supunem altor doctrine?
    Nu am urmarit website-ul, ma apuca panica deoarece imi place idea dar din pacate am o frica congenitala transformata in alergie cronica cu manifestari acute la posibilitatea de a fi parte dintr-o doctrina.
    Sau sa fie ca mintea umana dela inventia roti incoace, nu mai poate sa nu gandeasca in doctrine? Orice concept abstract am aborda la sfarsit se transforma intr-o perceptie concreta pentru a putea avea certitudini... nu mai stiu...
    Ce s-ar intampla cu toata fizica daca intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat se va demosntra ca viteza lumini nu este cea mai mare din univers ca nu e nici poate o infimitate din viteza reala a universului? Nu e ca toate doctrinele ar trebui rescrise? Si atunci ce se va alege tot ce pana in acel moment toti fizicieni credeau cu ardoare si convingere? Daca e asa nu va fi acceptata niciodata deoarece inseamna ca in tot am crezut eu pana acum a fost gresit si atunci cum am putut sa ne cladim o credina in fapte plecand de la o premiza gresita? Nu! Nu se poate, viteza lumini trebuie sa fie punctul de reper! Diferenta dintre fizica, astro-fizica, cuantica si orice concep religios e ca asa zisa stiinta se bazeaza pe fapte, care din pacate devin legi in fata legi trebuie sa stai tzit! Si atunci unde e diferenta intre o doctrina religioasa si cea stiintifica?
    Acum ca sa aberez pana la capat, daca eu vin cu ajutorul aritmetici si reprezentari grafice sa demonstrez ca BIGBEN-ul nu a existat sau daca a existat ori e infinit in timp mai demult decat se preconizeaza sau la un moment al expansiuni materia a depasit cu mult viteza lumini si atunci? Inseamna ca noi am ajuns sa existam cu mult timp inainte ca noi sa fim creati, hmmm sau trebuie sa gasim o alta teorie prin care materia s-a format, si aici va trebuie sa ne uitam la aplicatiile Daoism-ului in fizica moderna, cum filosofia antica chineza? Dar ce are a face cu fizica moderna, prostii! Si totusi sunt oameni de stiinta care un infiintat un nou domeniu de studiu numit: Aplicatiile Daoism-ului in fizica moderna, wow! Gata ma opresc aici incep sa ma simt ca si cum m-as invarti in jurul meu cu o viteza ametitoare, atat inca sa-mi para in acelasi timp si zi si noapte si alb si negru, si rau si bine si... nu o fi yang-ying? Ma doar capul!

    Reply
    1. eddy

      Știința nu este dogmă, deci dacă în viitor vom descoperi că viteza luminii nu e limita absolută în acest univers, ci e doar limita în anumite condiții, atunci Teoria Relativității va fi exact cum e acum mecanica newtoniană, doar in caz special al unui model mai larg.

      Faci confuzie între termenii științifici pentru "fapt", "lege" și "teorie", acești termeni nu înseamnă "indubitabil", "dogmă" și "născocire", ci înseamnă "observație", "regulă descriptivă", "model teoretic care explică în mod consecvent o serie de observații".

      Faptele nu "promovează" și devin legi, asta e o neînțelegere a termenului și a felului în care funcționează metoda științifică. Pe scurt, în știință, faptele sunt "3 la 10 mii", iar teoria este treapta superioară a cunoașterii stiințifice pentru ca, fiind niște modele ale realității, ne permit să facem predicții în legătură cu realitatea și să culegem fructele cunoașterii.

      Știința nu este niciodată finală, e în continuă expansiune și autocorecție, perpetuu auto-perfectibilă, iar asta e un lucru bun. Știința este o metodologie al cărei scop este eliminarea tuturor părerilor subiective, preconcepțiilor umane cu scopul de a înțelege obiectiv realitatea.

      În urma mesajului tău cred că am să pregătesc un episod pentru Sceptic în 5 minute în care să explic

      P.S.: Expansiunea spațiu-timpului nu reprezintă deplasare în spatiu-timp, deci nu e nici o problemă dacă "pare" că se "deplasează" mai repede decât viteza luminii.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.