Skip to content

Sceptici în România – Episodul 46

Pericolele lipsei de scepticism

Plagiatul lui Ponta: 2 comisii din 3 declara plagiat

Oreste abereaza

De ce se imbraca Basescu cum se imbraca, dar aparent nu prea ajuta

Cromatică prezindențială

Aiureli demne de cărți de ficțiune

Sceptici atacati

Sponsorii...

Conferința Raționalilor

Dubioșenia săptămânii

Astrologie pe pâine

Despre cine vorbim?
Raspunsul corect era Arthur Conan Doyle; n-a stiut nimeni

Sir Arthur Conan Doyle

Citat

Fii capabil sa iti aperi argumentele intr-un mod rational. Altfel tot ce ai este o parere. - Marilyn vos Savant

4 thoughts on “Sceptici în România – Episodul 46

 1. laurbv

  Zilele trecute am dat peste acest site si pana azi am ascultat cu interes toate materialele audio postate la "Sceptic in 5 minute" si mai mult de 10 dintre cele postate la "Emisiuni"!
  Siteul dumneavoastra l-am "raspandit" in diferte locuri pe internet! Sunt sigur ca veti avea constant noi ascultatori fideli!

  Pana acum am gasit 3 locuri pe internet cu informatii audio sau video in limba romana bune pentru scepticiti:
  -acest site despre care inca nu stiu prea multe (se pare ca realizatorii sunt atei)
  -contul de pe vimeo al lui Cristian Roman (el se leaga, din cate am vazut de astrologi, homeopati si cei care vand "gogosi" pseudostiintifice)
  -siteul Oxigen2.net in care vorbitorul principal este un pastor adventist care respinge creationismul si alte idei particulare (unele nestiintifice sau ilogice) ale adventistilor de ziua a saptea... fapt destul de ciudat din cauza ca adventistii, din punct de vedere istoric sunt la originea creationismului stiintific. El vrea sa gaseasca noi baze pentru crestinism astfel incat acesta sa nu mai contrazica stiinta (multi credinciosi din diferite religii accepta teoria evolutiei si Big Bang ca fiind adevarate... catolicii le accepta oficial, adventistii se indreapta in aceeasi directie oarecum "underground" aici fiind probleme deoarece sunt prea multi creationisti convinsi).

  Fiecare din aceste 3 locuri de pe internet au propriul specific!

  Am mai gasit cateva in limba engleza pe care le urmaresc cu interes:
  contul de pe youtube al userului DarkMatter2525 si atheist-experience.com

  Sunt curios ce alte "siteuri sceptice" vor mai aparea deoarece vad o tendinta in directia asta! Eu sunt interesat in special de cele care vizeaza religia si sper veti realiza si emisiuni in limba romana dedicate exclusiv acestui subiect!

  Reply
  1. Eddy

   Mulțumiri pentru aprecieri și pentru popularizare. Ne-ar plăcea să avem mai mulți ascultători care să ne popularizeze, ca și tine.

   Legat de aspectul religios, nu-l condamnăm în mod explicit, ci doar atunci când intră pe teritoriul afirmațiilor testabile; noi, ca poziție asumată a podcastului, suntem de părere că fiecare are dreptul să creadă ceva, însă atunci când afișezi propriile poziții și acestea sunt afirmații despre lumea înconjurătoare sau ar trebui să aibă consecințe vizibile în lumea reală, avem nevoie de dovezi solide. Altfel ne arătăm rezervați în a crede acele afirmații.

   Dacă vrei episoade cu tentă religioasă sau pe subiecte legate de religie, te poți ghida după eticheta "religie" și, în mod special, îți putem recomanda episodul 7, ediția specială de Crăciun/Solstițiu de iarnă/Saturnalia.

   Reply
 2. laurbv

  Multumesc pentru raspuns! Imi e cunoscut subiectul istoriei Craciului... nu il vad interesant! Eu am avut o perioada in care frecventam bisericile neoprotestante si m-ar interesa emisiuni care au ca subiect diferitele secte neoprotestante! Cred ca ar fi bune cateva emisiuni in limba romana despre manifestarile de tip penticostal si "amenintarile apocaliptice cu sfarsitul lumii" ale diferitelor secte. Mai jos sunt cateva link-uri despre lucrurile la care ma refer:
  http://fora.tv/2009/03/25/Losing_Religion_William_Lobdell
  http://www.youtube.com/watch?v=YVIPF_PmHuQ
  In Brasov am vizitat o biserica de penticostali si una de charismatici. Am vazut niste fenomene care m-au speriat...: fiecare se ruga in gura mare de nu intelegeai nimic, pe unii ii apuca tremuratul, unii scoteau sunete ciudate pe gura, cativa se plibau ruganduse pe culoare (la charismatici a fost groasnic, nu cred ca am rezistat mai mult de 10 minute la acel program de rugaciune... am fugit afara). Am cautat pe internet si am aflat ca fenomenul care se manifesta in bisericile penticostale (si nu numai) se numeste glosolalia:
  http://www.youtube.com/watch?v=cQ4114XO-Xo
  http://en.wikipedia.org/wiki/Glossolalia

  Cred ca subiectul merita o opinie din partea scepticilor fiindca diferitele tipuri de penticostalism se dezvolta ca ciupercile in Romania!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.